SSRA parempi kärkiottelussa

SS Rankat Ankat-Sastamolo Kings 8-6 (1-1, 2-2, 5-3)   [ottelukuvat]  [videokooste ottelusta]

Sastamolon edellisestä sarjapelistä Kempelehallissa oli ehtinyt vierähtää peräti yhdeksän vuotta, kun sunnuntaina kärkiottelussa vastaan asettui SS Rankat Ankat. Sarjanousija Rankat Ankat on hallinnut II-divisioonaa tällä kaudella vakuuttavaan tyyliin, ja kun Suomen Cupissakin hyvät otteet ovat vieneet joukkueen jo kuudennelle kierrokselle Salibandyliigaa johtavaa Classicia vastaan, oli Sastamololla edessään yksi kauden kovimmista pelillisistä haasteista.

Kotijoukkue SSRA:n vahvuudet ovat sarjan jokaisella joukkueella hyvin tiedostettu. Pallolliset ratkaisut hyökkäysalueella tiedetään usein lähtevän poikkisyöttönä kaverille tyhjään tilaan, mutta kun arsenaalissa on laajuuttaa myös suoraviivaiseen ratkaisemiseen, niin puolustaminen vahvasti aisteilla pelaavaa ankkajoukkuetta vastaan ei ole kenellekään sarjan vastustajista helppoa.

Pitkään ottelussa näyttikin siltä, että Sastamolo pystyy kolmen täyden kentällisen voimin horjuttamaan Ankkojen vahvaa hyökkäyspelaamista ja luomaan omalla aktiivisuudellaan maalipaikkoja myös toiseen päähän kenttää. Vieraat olivat avauserässä mainiosti pelissä mukana. Kotijoukkueen suorat hyökkäykset pystyttiin tyrehdyttämään onnistuneesti, ja kun vastaiskuillekaan ei annettu mahdollisuuksia, niin kaikkinensa Sastamolo aloitti ottelun vahvasti. Maalinteon ottelussa aloitti Kingsin vahvassa vireessä ollut kolmosketju ja Kalle Kari, joka laukoi pallon hallitusti takakulmaan laidasta ajon päätteeksi. Ankat pystyi tasoittamaan ottelun erän loppupuolella Pekka Lindgrenin istuessa heppoisesti tuomittua kaksiminuutistaan. Numeroista 1-1 erätauolle.

Toisessa erässä Kingsin pelaamisen taso aavistuksen tippui ja varsinkin erän keskiosan vaiheilla joukkue tinki työnteosta omalla puolustusalueella. Ankat sai venyttää hyökkäyksiään turhan pitkiksi Sastamolon alueella, Kingsin puolustuspään reagointipeli oli hidasta ja näin mustapaidat saivat ratkaisuyrityksilleen liian paljon aikaa. Yhden pitkän hyökkäyksen keskeytti kuitenkin Tero Tikkala iskemällä avauserän alkuun vastaiskusta lukemiksi 1-2. Nelisen minuuttia myöhemmin Keminmaan kasvatti Joonas Koskelo kuittasi Sastamolo-puolutustuksen helpon pallonmenetyksen tilanne taas tasan.

Ajassa 33.46 Sastamolo sai kärsittäväkseen harmillisen jäähyn, joka nyt joukkueen onneksi kestettiin mutta ei sopinut kärkiottelun pelinkuvaan millään lailla. Puolustaja Mikko Lapinniemi kolattiin pallollisena selästä päin kaukalon nurkkaa vasten niin, että kaukalonurkkaus tuli komeasti mukana. Tilanteessa vieressä seisonut erotuomari Mika Räsänen ei reagoinut kontaktiin millään tavoin ja ymmärrettävästi Lapinniemi kyseli heti kamppeet kerättyään tuomion perään, mutta Räsäsen vastaus oli tylyäkin tylympi. Käsi ylös ja tilanteessa kärsivänä osapuolena ollut Kings-puolustuksen pikakiitäjä kaksiminuuttiselle protestoinnista. Toki kyse oli yksittäisestä tilanteesta, josta ei maaliakaan tullut. Mutta kun Lapinniemelle tuomittiin vielä pelin loppupuolella samaisen miehen toimesta toinenkin protestointijäähy, niin pikkaisen voisi kysyä paksunahkaisuuden perään toisen erotuomarin kohdalla. Pelaajille pitäisi kuitenkin viheltää ja oma nahka rakentaa niin paksuksi, että sponttaanit huudot pitäisi mennä ohi korvien, kun puhutaan kuitenkin äkkinäisistä pelitilanteista. Laskettakoon nämä protestointijäähyt vaikka sitten tilastotappioksi, sillä tilastoexperttien mukaan edellinen protestointijäähy saatiin ajoilta, kun Rovaniemen hurjakkeet Pentti Katermaan johdolla pelasivat joukkueessa.

Sastamolo meni toisessa erässä kolmannen kerran ottelussa johtoon Kimmo Kankaan yllätettyä napakalla rannevedollaan maalivahti Olli Määtän, mutta päivän rankoin ankka Matias Luokkanen kuittasi pelin tasoihin minuuttia myöhemmin ajassa 37.44. Sastamololta heikohko toinen erä mutta positiivinen signaali päätöserää ajatellen oli, että reagointipeli parani erän loppua kohden ja näin joukkue oli enemmän myös pallollisena.

Päätöserän alussa vieraiden peli seisahtui ratkaisevaan tapaan. Sastamolo oli puolustanut läpi ottelun erinomaisesti Ankkojen pitkiä hyökkäyksiä vastaan, mutta yhtäkkiä vieraat pääsivät rokottamaan Kingsiä varsin heppoisen näköisillä osumilla. Erä ei ollut vanhentunut kuin nelisen minuuttia, kun Ankka-pelaaja oli kävellyt jo kahteen otteeseen Sastamolon puolustusviisikon sisään ja laukaukset olivat yllättäneet maalivahti Forsmanin. Sastamolo oli pakotettu aikalisään ajassa 44.08. Peli sai pikatahtiin uuden suunnan Sastamolon uinailtua puolustuspelissään pahemman kerran. Maalien jälkeen Sastamolon oli melko pian aktivoitettava karvauspeliään ja tämä tarjosi kotijoukkueelle juuri sitä herkkua, mistä nämä jantterit elävätkin. Vastaiskuja ja vanhaan neuvostolaistyyliin Bolšoin tahdissa toteutettuja klap-klap sommitelmia. Sastamolon aikalisä ei pika-apua surkeaan erän alkuun tuonut, vaan Jaani Kivioja iski komean vastaiskun päätteeksi lukemiksi 6-3 ajassa 44.57.

Sastamolo teki erässä vielä kaiken voitavansa kiriäkseen vielä lähemmäs tasoitusta, mutta Samuli Metsävainion huimasta rystyswingi-vireestä huolimatta joukkue ei päässyt enää maalia (6-5) lähemmäksi kotijoukkuetta. Metsävainio oli ottelussa paras Sastamolo pelaaja kolmella päätöserän osumallaan. Mies haki rystyvedolleen taas paikasta kuin paikasta tilaa ja kolmannessa erässä alkoi upotakin mitä erikoisimmista paikoista. Yhden rystyheijarin mies lähetti likimain kulmapisteeltä maalia kohti ja eiköhän pallo löytänyt tästäkin tilanteesta verkon perukoille.

Sastamolo ei aivan ollut sillä tasolla, jolla kärkiotteluita voitetaan ja toisaalta Ankat näytti myös fysiikkapuolen olevan joukkueen yksi vahvuuksista. Lauantaina joukkue sai taistella tasapäin Rovaniemellä Cupin ottelussa RSB:tä vastaan jättäen kotijoukkueen päätöserässä kelkasta ja sama toistui otttelussa Sastamoloa vastaan. Sastamolo pelasi ottelussa kaksi erää hyvää kärkiottelun mukaista peliä, mutta päätöserän alun nukahtelun jäljiltä joukkue ei enää noussut. Joukkueen hyökkäyspelaamisesta löytyi myös sinällään puutteita, että likimain kaikki maalit tulivat erinomaisten yksilösuoritusten kautta, mutta kokonaisvaltaisessa hyökkäyspelaamisessa oli selvästi parantamisen varaa.

Sastamolon kausi jatkuu parin viikon kulutta Rovaniemellä NSB:tä vastaan.